Resmi İşlemler, Gerekli Belgeler ve Posta

Erasmus'a hak kazandığınıza lanet edeceğiniz zamanlardır bunlar. "Nereden bulaştım bu işe?, lanet olsun, Allah kahretsin." gibi sevgi sözcükleriyle bezenecek hayatınız. Lakin yine de telaş etmeye gerek yok. Gereken ilgiyi gösterip gereken zamanı bu işlerinize ayırdığınızda her şey kolaylaşıyor. E bir de tabi çevrenizde bu işleri bilen birileri olması büyük bir avantaj. Şahsen Erasmus Koordinatörümün  ilgisizliği ve kaçamak cevapları her şeyi en ince ayrıntısına kadar kendim araştırıp kendim başa çıkmam gerektiğini gösterdi. Sonuçta bu işleri ilk defa yapıyorsunuz ve hata yapma olasılığınız oldukça yüksek. Hatasız kul olmaz biz de bir hatalar silsilesi içinde bulduk kendimizi =D Şimdi sizlere neler yapmanız gerektiğini sıralayacağım;


1.) Learning Agreement - Öğrenim Anlaşması


Bu bizim en önemli belgemiz. Buna çocuğunuz gibi bakacaksınız. Günlerce onu düşünüp onu hayal edeceksiniz =) Karşı üniversite ile kendi üniversitenizin derslerini karşılaştırıp uygun bir ders eşleştirmesi yapın. Dersleriniz eşleşmiyor ise geçmiş olsun. Benim gibi 2 dönemlik hakkınızı tek döneme düşürmek zorunda da kalabilirsiniz. Karşı üniversitenin ve kendi üniversitenizin öğrenim anlaşması olmak üzere 3'er kopya çıkartarak [Toplam 6 öğrenim antlaşması belgesi] bunların hepsini teker teker ilgili kişilere imzalatın. bu 3 kopyanın 1 tanesi sizde 1 tanesi karşı üniversitede 1 tanesi de kendi üniversitenizde durmakta. Öğrenim anlaşmanız eksik ya da hatalı ise hibe alamayabilirsiniz o yüzden bu belgeye gereken özeni gösterin. Küçük bir not, anlattığım sistem Sakarya Üniversite'ne göredir farklı kurumlarda farklı süreçler olabilir. Buyurunuz bu da benim öğrenim anlaşmamın taslağı: https://dl.dropbox.com/u/4750290/Sau%20-%20LA.doc  Lublin University of Technology'nin öğrenim anlaşmasını kusura bakmayın yayınlayamıyorum =) Çok kişisel bilgi mevcut lanet belgede =D

2.) Insurance Document - Seyahat Sağlık Sigortası
Bu belge genellikle vize aşamasında istenmekte ama ne hikmetse LUT'da daha önceden istiyor. Neyse istesin eninde sonunda yapacaksınız çünkü bunu. Çok anlatılası bir belge değil. Bir Sigorta kurumuna gidiyorsunuz. [Axa, Zürih, Hdi etc.] Yurt dışı seyahat sağlık sigortası yaptıracağınızı belirtip işlemlerinizi hallediyorsunuz. Bazı kurumlar pasaportsuz olmaz diyorlar. Siz aldırmayın onlara :) HDI sigortada tamamladım ben bu işlemi. Pasaport gerekmiyor ve 6 aylık ücreti yaklaşık 23 euro.


3.) Passport - Pasaport






Lut'un istediği bir diğer belge ise pasaport fotokopisi. Fakat pasaportu ücretsiz almak için malumunuz okuldan bunu belirten biz yazı almak gerekiyor. Bu yazıyı da kabul mektubunuz gelmeden alamıyorsunuz. Neyse efendim onlarda bunu düşünmüş olsa gerek ki kafa kağıdınızın fotokopisi de olur diyorlar. Ben de öyle yapıverdim :)

4.) PTT - POSTA 

Tüm belgeleri hazırladınız sırada ne var. Tabii ki bu belgeleri karşı okula göndermek. Bir çok öğrenci bu konuda endişeye düşmekte. Ne gereği var ? =) Eğer postanız acil değilse bugün vereyim yarın hemen ulaşsın demiyorsanız size kesinlikle tavsiyem PTT olacaktır. Yaklaşık 6 gün içerisinde belgeniz ulaşmakta. [Sakarya-Lublin] Özel kargo şirketleri bu hizmet için 50-60 lira alırken PTT ortalama 6-7 lira almakta. [52 Gr - 6.75 TL] Yalnız PTT ile gönderirken şu konuya mutlaka dikkat edin; belgenizi Takipli ve Taahhütlü gönderin. Size verilecek olan takip kodu ile http://www.ptt.gov.tr/index.snet?wapp=internationalDeliveryTracking_tr adresinden belgenizin nerede olduğunu öğrenebilirsiniz. Yalnız bu hizmet Türkiye sınırları içerisinde geçerli. Belgeniz Polonya'ya vardığında da http://sledzenie.poczta-polska.pl/ adresine aynı takip kodunuzu yazıp Szukaj'a basıyorsunuz. Doreczenie, Nadanie ya da odebranie w urzedzie diye bir şey görürseniz belgeniz ulaşmış demektir. ;) Son kısımda farklı bir şeyler yazabilir google translate kullanarak ne demek istediğine bakmanızı tavsiye ederim.



1 yorum:

  1. volkan belgeler bu kadar net anlatılabilirdi teşekkür ederiiiz:)

    YanıtlaSil

Sorularınız tarafımca incelenip cevabıyla birlikte yayınlanır.
Anlayışınız için teşekkür ederim.