Polonya - Para Yönetimi

Merhaba arkadaşlar,

Bu yazımda sizlere para yönetiminden, para nereden çekilir nerede bozdurulur gibi genel soruların cevaplarını deneyimlerimle beraber aktaracağım.

UniCredit - Yapı Kredi


Biliyorsunuz ki UniCredit üyesi bankalar arasında yapılan işlemlerde banka farklılığından dolayı kaynaklanan herhangi bir işlem ücreti, kesinti, komisyon talep edilmemekte. Türkiyede ki UniCredit'e üye bankalar arasında sadece Yapı Kredi bulunmakta bu nedenledir ki Avrupa da bankalara komisyon kaptırmamak adına sizlere Yapı Kredi'den bir banka hesabı açmanızı ve bankamatik kartınızı almanızı tavsiye ederim.




Bank Pekao SA



Polonya'nın UniCredit'e tek üye bankası. Yapı Kredi bankamatik kartınızla Pekao bankomatlarından komisyonsuz para çekebileceksiniz. Polonya'nın hemen hemen her yerinde bulmak mümkün.



Belirtmem gerek ki bu bankanın simgesi sanılanın aksine kesinlikle bir "Buffalo" değil =D o bir "Bizon" dur. Bizonlar (Yabani Öküz) bugün Polonya'da 400 adet kadar bulunmaktadır. (Dünyada 3000 adet.) Bu nedenledir ki Polonya için bu hayvan türü önem arz etmekte ve Bank Pekao SA'nın simgesi olarak kullanılmakta. Ayrıca bir içki markası da bunu kullanıyor. Yukarıda ki fotoğrafı Varşova hayvanat bahçesinde çekmiştim, Bizon'lara Pekao SA, Leylek'lere de PolskiBus sponsor olmuş durum çok hoşuma gitmişti. :)



Ziraat Bankası
Diğer bankamatik kartlarını da kullanmak mümkün yalnız ziraat bankamatik kartınızı (ya da diğerlerini) kullandığınızda komisyon ödeyeceksiniz. Bunun için şöyle bir yok izlenebilir; Ziraat hesabınıza yatan miktarı Yapı Kredi'ye (YK)  EFT ile transfer eder (Ziraat için EFT ücreti 1.5 TL) ve para çekmek için YK bankamatik kartınızı kullanırsınız. Burada önemli olan EFT işlemlerinde internet bankacılığını kullanacağınızdan Ziraat hesabınızın internet bankacılığı yurtdışı IP'lerine açık olmalı. Bunu telefonla arayarak ya da bankaya giderek rica edebilirsiniz. Aksi takdirde yurt dışında hesabınızı online kullanamazsınız.

Yukarıda bahsettiğim parayı bankamatiklerden çekecekler için en makul yöntem. Yalnız, her ne kadar UniCredit üyesi 2 banka arasında para alışverişi yapsanız da Türk Lirasının bankamatikten parayı çekmeden önce, öncelikle Dolar'a sonradan Zloty'e çevrilmesinden dolayı bir kur farkı oluşuyor ve bu farktan ötürü kaybeden yine siz oluyorsunuz. (Bildiğim kadarıyla Türkiye'de hiç bir banka Euro Bankamatik kartı vermiyor, bu nedenle işlemleri TL üzerinden anlatıyırom, zira Euro bankamatik kartınız olsa dahi para öncelikle Dolar'a çevrilmekte ve yine kur farkı oluşmakta.)

Bu durumda ne yapacaksınız ?

Belki riskli ama en uygun yöntem parayı canlı canlı yanınızda taşımak. Hesabınıza yatan Euro'yu bankadan çekip olduğu gibi yanınızda götürmeniz gerek. Artık bir arkadaşımın dediği gibi artık iç ceplik mi diktirirsiniz, iç çamaşırınızın içine mi koyarsınız orası sizin bileceğiniz şeyler. Böylece elinizde nakit olarak bulunan Euro'yu Kantor (exchange office) vasıtasıyla Euro'dan Zloty'e arada başka kur farklı oluşmadan çevirtebilirsiniz.

Kantor


Polonya'da döviz bürolarının (Money Exchange Office'ler) ismi Kantor'dur. Elinizde bulunan canlı parayı buralarda çevirteceksiniz. Bu konuda yapmam gereken uyarılar şöyle;
- Hava alanlarında, otobüs terminallerinde, alış-veriş merkezlerinde bulunan kantorlardan -mecbur kalmadıkça- para bozdurmayın. Daha düşük kurla Euronuzu bozarlar (Örn: 1 euro 4 zl ise size 3 zl verirler.)
- Kantorlar ile pazarlık yapın ! Genelde her şehirde kantorların bulunduğu bir cadde/sokak olur ve yan yana 10/15 kantor dükkanı görürsünüz. Gerekirse tek tek gezin ve size en uygun fiyat verenden bozdurun hatta elinize bir kağıt kalem alın size sundukları fiyatın biraz üstünü elinize aldığınız kağıda yazarak gösterin ve kabul edip edemeyeceklerini sorun. Böylelikle 4.16 olan kuru 4.20'den bozdurttuğum olmuştur.

Paranızı çok çar çur etmeyin az için az sıçın kolaya kaçmayın gideceğiniz yerlere taksi yerine toplu taşıma araçları kullanarak gitmeye çalışın, alışverişlerinizi küçük marketlerden değil de fiyatlarından daha makul olduğu büyük alışveriş merkezlerinden yapın (Bkz: Leclerc) bültenleri takip edin indirimli ürünlerden faydalanın kısacası siz siz olun az para biriktirin Avrupa'nın diğer ülkelerinde paşa paşa gezin. Göreceksiniz Eurozone'da hayat ne kadar pahalı  ondan sonra eminim ki bana hak vereceksiniz. :) Polonya'nın tadını çıkartın, paranız bol eğlenceniz çok olsun :)

Hiç yorum yok:

Sorularınız tarafımca incelenip cevabıyla birlikte yayınlanır.
Anlayışınız için teşekkür ederim.