Polonya Vize Başvurusu

Bloğumuzun hediyeli çekilişine katıl !

Vize başvurusu sanıldığının aksine kolay ve rahat geçen bir süreçtir. Polonya'ya vize başvurusu 2 şekilde gerçekleşmekte;

1.) Aracı şirket VFS Global ile
2.) Aracısız Konsolosluğa direkt başvuru yaparak



VFS Global

Konsolosluğu yükten kurtaran aracı bir şirket, zira konsolosluk direkt olarak sadece çarşamba günleri vize görüşmesi kabul etmekte. Bu sebeptendir ki başvurunuz için burada belirli ücretler alınmakta. 55 lira işlem ücreti ve eğer pasaportunuz kargo ile size geri gönderilsin istersenizde 16 lira posta ücreti ödeyerek toplamda 70-80 liraya olayı kapatabilirsiniz. Ben bu yolu kullanmadığım için VFS Global hakkında fazla bilgi veremeyeceğim. Ne gerek var para vermeye ücretsiz halletmek varken ;) Yine de işiniz acele ise buradan Vfs'nin sitesine ulaşabilirsiniz. http://www.vfsglobal.com/poland/turkey/index.html

Konsolosluk Başvurusu

Polonya'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na "e-konsulat" sisteminden (schengen ya da ülke vizesi için online başvuru ve müracat formu için) sınırlı sayıdaki randevulardan almak ve müracaata şahsen gelmek şartıyla her hafta çarşamba günü direkt vize müraacatı yapılabiliniyor. 

Gerekli Belgeler

Öncelikle erasmus için almanız gereken vize tipi: D tipi Ulusal (Ülke) vizesidir. Kalacağınız gün sayısı 90 günü aştığı için bu tip vizeyi almanız gerekmektedir. Zaten Ulusal vize içerisinde 90 günlük schengen vizesi barındırır.

1.) Vize Başvuru Formu (Latin harflerle doldurulmuş Türkçe İngilizce ya da Lehçe)
2.) 3.5x4.5 cm boyutlarında beyaz fonlu bir(1) fotoğraf.
3.) Pasaport ve pasaportun dolu sayfalarının fotokopisi.
4.) Seyahat sağlık sigortası aslı ve fotokopisi.
5.) Kabul Mektubu (LA) nun aslı ve fotokopisi.
6.) Hibe yazısının (LC) aslı ve fotokopisi.

7.) Öğrenci belgesinin aslı ve fotokopisi

Yukarıda ki belgelerin tamamının fotokopisi bulunsun. Zira orijinalini görmek isteyip fotokopisini kendileri için alıyorlar. Kabul mektubunun fotokopisi eksik olduğu için fotokopisini temin etmek üzere gönderildim 5 dk sonra geri geldim. (Arkasında kocaman fotokopisi makinesi var hanfendilerin beyfendilerin lakin çekmek yasakmış ! )

Tüm belgelerinizi teslim ettikten sonra size 1 hafta sonrasına pasaportunuzu geri almak için randevu veriyorlar. Size verdikleri fiş ile gelen herkese pasaportunuzu verebilirler. Pasaportu geri almak için bizzat gitmenize gerek yok.

Istanbulda ki Polonya Konsolosluğu nerede ?



Adres:
Giz 2000 Plaza, Ayazağa Köyü Yolu No: 7, K. 534398 Maslak - İstanbul

Tel: +90 212 290 66 30 - 290 66 31
Faks: +90 212 290 66 32




Metro ile Taksim meydanından İTÜ Ayazağa istasyonunda inilir Plazalar çıkışından çıkılır.
Bunun dışında Sarıyer yönüne giden dolmuş veya otobüslerden biriyle Maslağa gidilir ve İTÜ Rektörlüğü durağında inilir. Hangi otobüslerin gittiğini İETT'nin oraya nasıl giderim? uygulaması ile öğrenebilirsiniz.
Ayrıca bkz: HARITA

Kısa Notlar:
- Konsolusluk saat 10'da açılmakta randevu saatiniz ne olursa olsun saat tam 10'da orada olursanız içeri girip belgeleriniz tamsa işinizi 5 dk'da halledersiniz.
- Gerek güvenlik görevlileri olsun gerek konsolosluk çalışanları olsun hepsi yardımsever kişiler. Kimse sizi terslemeyecek ya da yüzünüze somurtmayacaktır. Emin olunuz =D
- 5.ci katta bulunan konsolosluğa girmek için girişte kimliğinizi bırakıp ziyaretçi kartı almanız gerekiyor. Bu ziyaretçi kartıyla binaya giriş için turnikilerden geçeceksiniz.
- Belki erken varmış olabilirsiniz. Hemen orada bulunan masası sandelyesi olan bir büfeden oturup çay içebilirsiniz. Not: Çayı berbat.
- Fotokopi ihtiyacınız olursa bir arka sokakta bulunan noterlikten çektirebilirsiniz.
- Rahat olun oğlum kızım arkadaşım 6 ay arayla 2 kez gittim. (Erasmus'u uzattığım için vizeyi de uzatmam gerekti.) Hiç bir sıkıntı yaşamadım.

Kolay gelsin. :)














8 yorum:

  1. peki bir şey soracağım, e-konsulat sitesinde 2 tip vize seçeneği var ülke vizesi ve schengen vizesi olarak. Ama ben erasmus için D tipi almalıyım, hangi seçeneği işaretleyeceğim?

    YanıtlaSil
  2. bunu sorma nedenim ülke vizesiyle diğer ülkelere gidip gidemeyeceğimden dolayı çünkü bildiğim kadarıyla erasmus öğrencileri aldıkları vizelerle avrupa yı gezebiliyorlar

    YanıtlaSil
  3. Çok faydalı oldu. Vize başvuru formu konsolosluktan mı temin ediliyor?

    YanıtlaSil
  4. randevunun saatinin olduğu e postayi tahmin i kac gunde aldin ?

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar,
    Öncelikle geç cevap yazdığım için özür dilerim.
    1. Erasmus için ülke vizesi alınır. (Ülke vizesi Schengen'i içerir.)
    2. Hayır, daha önceden vize başvuru formunun çıktısını alıp doldurup götürmeniz gerekiyor. Oradan da temin edebilirsiniz fakat sıra beklersiniz.
    3. Kısa bir zaman dilimiydi net olarak hatırlamıyorum.

    YanıtlaSil
  6. merhaba 09/06/2015 tarihinde vize başvurusu yaptım aşamaları anlatayım ki güncel olsun.
    1) Vfs Global dan sıra almalısınız(90 gün altında sıra çok, 90 gün üstü C tipi Schengen Vize için sıra yok hemen geliyor)
    2)Pasaport fotokoposi, Hibe yazısı(okulun verdiği vize için gerekli olan), Uçak rezervasyonu( satın almaya gerek yok sadece rezervasyon yaptırın çıktısını alın), biyometrik fotoğraf (mümkünse gözlüksüz olsun), Vfs globalin sitesinden indirilen başvuru formu( pdf oalrak iniyor word e çevirip yazın), 20 Euro+177 tl
    3) bunları teslim edin sarışın görevli türkçe konuşabilen birisi var yardımcı olur.
    4)3 gün oldu bekliyorum 1 hafta içinde vize çıkacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ucak biletini almasak da oluyormu.cunki ne zaman gidecegim belli deil

      Sil

Sorularınız tarafımca incelenip cevabıyla birlikte yayınlanır.
Anlayışınız için teşekkür ederim.