Pasaport Müraacatı

Merhaba arkadaşlar, size bu yazımda pasaport ve vize nasıl alınır? nelere dikkat edilmelidir? ne gibi yollar izlenmelidir? bunlardan bahsedeceğim.



1. Pasaport Nasıl Alınır ?

Gerekli belgeler;
- Okulunuzdan alacağınız imzalı ve mühürlü vergi dairesine hitaben yazılmış "Harçsız Pasaport Yazısı"
- Pasaport Defter Bedeli Dekontu
- 2 adet biyometrik fotoğraf. (Bkz: http://www.epasaport.gov.tr/hakkinda/biyometrikfoto.aspx)
- Kimliğiniz :)

Öncelikle "Harçsız Pasaport Yazısı" nı alıp okulunuzun bulunduğu ilin vergi dairesine gidiyorsunuz. (Okulunuz harçsız pasaport yazısını kendi şehrindeki vergi dairesine hitaben yazdığından bunu başka bir vergi dairesinde gerçekleştirmeniz mümkün değildir o nedenle farklı şehirde yaşıyorsanız memleketinize gitmeden önce bu işleri halledin derim.)

Burada yazınıza 2 adet imza attıracaksınız. Vergi dairesine gittiğinizde size konu hakkında yardımcı olacaklardır.

Pasaport defter bedelini ödeyerek (benim zamanımda 62.5 tl idi.) dekontunuzu alıyorsunuz.

Buradan sonraki durağınız pasaport başvurusunun yapılabileceği, bünyesinde pasaport şubesi bulunduran bir emniyet müdürlüğüne gitmek. [Bazı illerde gitmeden önce e-randevu almanız gerekebilir.] Başvurduğum il olan Sakarya'da böyle bir zorunluluk yoktu.

Emniyet müdürlüğünde yapılacaklar; 
- Şubede iken pasaport için başvuru yapmak istediğinizi belirtiyor ve gerekli evraklarınızı teslim ediyorsunuz.
- Görevli memurun size sorduğu soruları nazikçe cevaplıyorsunuz. :) Hatta belki iyi bir çocuk olursanız benim gibi hemşehri bile çıkabilirsiniz =P
- Eğer daha önce sizden parmak izi alınmadıysa (ehliyet için vb.) başvurudan önce emniyet müdürlüğünde parmak izinizi aldırtmalısınız.
- Benim dönemimde canım ülkemde pasaport sıkıntısı yaşandığından; darphane de pasaport kalmadığından bir çok kişi mağdur olmaktaydı. 1.5 ay pasaport bekleyenler oldu. Eğer pasaportunuz hemen elinizin altında olsun istiyorsanız yapacağınız şey "Pasaport Acil Dilekçesi" yazmak.

Nedir bu dilekçe ?
Pasaport şube müdürlüğüne hitaben yazılmış, pasaportunuzun aciliyetini belirten; örneğin çok az vaktiniz kalmıştır ve daha vize başvurusu yapacaksınızdır ve pasaportunuzun en geç bir hafta içinde elinize geçmesi gerekiyordur. Bu gibi durumlarda dilekçe yazmanız kafidir, en geç 3 gün içinde pasaportunuz elinizde olur. 1.5 aydır bekleyen arkadaşlarım benim 2-3 günde pasaport u aldığımı görünce şok olmuşlar aynı zamanda da sinir krizine girmişler ve belki de benden nefret etmişlerdi. =) Bu arada eğer çok gıcık bir memura denk gelmezseniz sizden bu dilekçeyi yazmanız için kanıt göstermenizi istemeyeceklerdir.

Pasaport Takibi

Emniyette ki işlemleriniz bittikten bir kaç gün sonra PTT'den cep telefonunuza pasaportunuzun kabul edildiğine dair bir mesaj gelecektir. Aynı zaman da bir takip kodu sunacaklardır size. Bu kod ile pasaportunuzun gün gün saat saat nerede olduğunu görebileceksiniz.

Size gönderilen kod ile Ptt'nin yurt içi kargo sorgu sayfasına giriş yapıyorsunuz gerekli alanları doldurtan sonra "sorgula" butonuna basarak pasaportunuzun nerede olduğunu görüyorsunuz.

Pasaportun düzenlenmesi ortalama 2 gündür. Bulunduğunuz ile ve ilçeye bağlı olarak elinize ulaşması en geç bir haftayı bulabilir.





Hayırlı olsun tüm yapacaklarınız bunlar. Vize Müraacatı adlı yazımda buluşmak dileğiyle :)

Hiç yorum yok:

Sorularınız tarafımca incelenip cevabıyla birlikte yayınlanır.
Anlayışınız için teşekkür ederim.